Buskhaga KB
1.0 i betyg av av
1 omdömen
Är det här ditt företag?
Uppdatera ditt företag1 omdömen om Buskhaga KB
skrev om Buskhaga KB
Hej,
Du nämner att ni arbetar med personalvård i alla dess former, då vill jag nämna att vi haft totalt ett personalmöte under de 8 månader jag arbetat för Buskhaga, trots att vi blivit informerade om att det skulle ske varje månad. Och det är här jag ser en stor problematik - kommunikationen mellan arbetsledningen och de anställda. Det är otroligt lågt i tak, och istället för att lyfta och diskutera frågor som rör våra arbetsvillkor och personalhälsa upplever jag att vi möts av ett motstånd, vilket leder till ett slutet och dåligt arbetsklimat. Bemötandet av mig som anställd har varit under all kritik.
Motargument om att vi har sprillans nya personalbilar och ett kontor där vi kan dricka varmt kaffe och värma vår matlåda är återkommande, vilket leder bort fokus från det tilltänkta. Maten hinner vi i regel aldrig äta på kontoret, utan maten äter vi oftast kall, i bilen pga. tidspress och felaktigt inlagda restider. Rasterna är ofta alldeles för korta och ger inte ordentlig vila.
Du nämner även att all schemalagd arbetstid är betald och jag vill därför
förtydliga vad jag menar genom ett exempel;
Vi börjar morgonen med att sortera tvätt, packa ordning väskor och hämta ut nycklar, ibland behöver vi även tanka (obetalt arbete). Restiden till kunderna är redan inlagd men stämmer ej överens med den verkliga restiden. Vi åker till kund A, det är ett glapp i schemat på 30 (luften du pratade om) som ska användas för att ta sig till kunden. Men i realiteten får vi ej betalt för dessa 30 minuter utan exempelvis för 15 minuter (=15 min obetald arbetstid), och eftersom det alltid tar längre tid att resa till kunden än vad som står i schemat arbetar vi alltså obetalt under dessa luckor i schemat. När detta ifrågasätts får vi höra att det är tid som vi kan använda till att ta en paus. Men pausen infinner sig inte, utan den används till att hinna ta sig till kunderna och annat som behöver ordnas, som att tanka upp bilarna (obetald arbetstid). När vi är tillbaka på kontoret sköter vi tvätten, lämnar in nycklar och för anteckningar (obetald arbetstid). Jag har även dagligen skrivit ner min arbetstid som visar på att vi lägger ner åtskilliga timmar i månaden på att arbeta obetalt.
Vill nämna att jag självklart har förståelse för att avbokningar sker med kort varsel pga. rådande omständigheter, men avbokningar med kort varsel skedde även innan epidemin. Det verkliga problemet som jag ser ligger i att våra schemat ständigt förändras dag för dag, det läggs till och dras bort arbetspass utan att tillfrågas. På fredagen är inte veckans schema i närheten av färdigt. Utan en tisdag kan jag exempelvis upptäcka hur torsdagens schema kortats ner från 8 timmar till 4, men ibland även förlängts. Jag har även varit med om att jag en måndag ser att onsdagens schema plötsligt är ”borta”, och jag är då utan arbete, vilken påverkar fritiden när man planerat utifrån att arbeta. Lagt schema ligger helt enkelt inte. Och vi informeras inte, endast om det inte sker samma dag, men då blir ofta dagarna förskjutna om annat arbete ska hittas. Jag har ett exempel när min tid hos en kund blivit felbokad, jag fick då vänta i bilen en timma och min dag förlängdes då utan att få extra betalt för det.
Jag nämnde att vi arbetar jour men jag menar naturligtvis att vi arbetar under något som heter resurs. Viket innebär att vi ska vara beredda att arbeta och kan bli in-ringda. Vi får då inte tacka nej till jobb. Vi får ej betalt för att vara resurs, vilket jag anser vara fel då det går ut över vår fritid. Vi kan tacka nej till att vara resurs om det sker veckan innan men eftersom arbetspassen kan tas bort från schemat under veckan är vi många som väljer att vara resurs av anledningen att få tillräckligt med arbetstimmar (se tillräckligt med pengar i plånboken). Buskahaga är ej anslutna till något kollektivavtal, med ett sådant skulle företaget ha skyldighet att lämna schemat 7 dagar i förväg. Ett kollektivavtal skulle förbättra villkoren och vara av stor betydelse för oss i personalen.
Buskhaga nämner att det finns ett samband mellan hur du mår och presterar, nu är det dags att göra ord till handling.