Lördag den 27 december vid 19-tiden handlade jag och mitt sällskap på ICA Maxi i Moraberg. Vi handlade som två olika kunder, fast med samma kundvagn. I kassan packade en föregående kund sina varor. Mitt sällskap lägger fram en liten sminkvara på kvittobordet och tilltalar samtidigt kassabiträdet om det. Jag säger till mitt sällskap att invänta lite, enär den packande föregående kunden ännu inte hade betalat för sina varor. Då går en kvinnlig butikschef förbi bakom oss i kön och säger lågt till kassabiträdet – ”ett ett två”,... varvid kassabiträdet svarade ngt otydligt tillbaka. Sedan stod den kvinnliga butikschefen och iakttog vår kassa på avstånd till dess att jag och mitt sällskap hade betalat för våra separata varor, för att därefter återvända in i butiken. Det kändes mycket sårande. När en butikschef säger – ”ett ett två” till ett kassabiträde betyder det vanligtvis att en kund i eller runt kön har uppmärksammats (misstänkt stöld, hotfullt beteende, påverkan av alkohol/droger, konflikt). Kunden var jag och mitt sällskap. Vi köpte bara ingredienser till en Schwarzwaldtårta samt åtta bakpotatisar inför sonens födelsedag dagen efter (se ingredienserna i kundkvittot före mitt kvitto kl 19:17). Att hitta rätt på alla ingredienserna är inte lätt i den stora butiken, vi gick därför fram o tillbaka o fram igen och så vidare. Om vårt rörelsemönster utmärkte oss som misstänkta för stöld i butiken, snälla, var då som butikschef mer diskret med hur ni uppmärksammar kassabiträdet på detta. Det är bra att misstänkt aktivitet i butiken uppmärksammas, men jag som oskyldig kund mår inte bra av att höra ett ljudligt – ”ett ett två” bakom min rygg. Vanligtvis brukar kassabiträdets arbetstelefon ringa kort. Alla kunder som är desorienterade i butiken är inte tjuvar, hotfulla eller kriminella/påverkade, de är bara utmärkande. Den dagens ljudliga – ”ett ett två” av en kvinnlig butikschef till vårt kassabiträde på ICA Maxi i Moraberg sårande mig väldigt mycket. Jag kommer därför bojkotta ICA Maxi i Moraberg hädanefter!
En sårad manlig kund på 56 år med sällskap kl 19:17.