❗️Varning – oseriös bilförsäljare ❗️
ALPHA BIL, VÄSTERÅS
Jag köpte en bil från denna säljare som presenterade sig som bilfirma. Kort efter köpet upptäcktes allvarliga fel som inte nämnts vid försäljningen, bland annat rostskadade länkarmar och obalans i vagnshöjd vilket bekräftats av 1 vecka efter köp av verkstad.
Efter köpet visade det sig dock vid verkstadsbesök att bilen har väsentliga fel som säljaren varken informerade om eller hade åtgärdat, bland annat:
• Olik vagnshöjd (framvagn) – skillnad på cirka 1–1,5 cm... mellan sidorna.
• Justeringar bak (toe/camber) är fastrostade.
• Bultar sitter fast i bussningar – detta gör justering omöjlig utan större reparationer.
• Skador i bakvagnen som inte upptäcktes vid visning men som dokumenterats på verkstad.
Dessa fel påverkar säkerheten, väghållningen och bilens värde. Reparationerna har bedömts kosta 17 721 kr eller mer, och dessa fel kunde inte upptäckas vid köpet.
Ena nyckeln visar sig dessutom vara defekt i efterhand
Föreslagen åtgärd från verkstad:
Länkarm bak (hö+vä) 2 200
Ytterligare bultsats bak 656
Hjulinställning 1 290
Totalkostnad: 17 791 kr
Jag kontaktade säljaren direkt med krav på ersättning eller återlämning av bilen, men säljaren avfärdade ansvaret och hänvisade till att “felet gick att se”, samt till en anteckning i kontraktet att jag “avstår från att reklamera fel”. Jag vill påpeka att jag är konsument och säljaren är ett företag, vilket innebär att konsumentköplagen gäller med tvingande regler. En sådan friskrivning är enligt lag inte giltig.
Varför det juridiskt är dolda fel
• Fel som inte kunde upptäckas vid vanlig genomgång (du kan inte se fastrostade justeringspunkter utan att bilen hissas upp)
• Fel som säljaren inte informerat om – han sa att det bara behövdes en enklare hjulinställning.
• Fel som är så allvarliga att jag aldrig hade köpt bilen om du vetat om dem (väsentligt fel → grund för hävning)
Att säljaren säger att det “går att se” stämmer inte i praktiken. Han är yrkessäljare, vilket betyder att han har ansvar att undersöka bilen ordentligt innan försäljning.
Enligt deras egna försäljning sida:
”Begagnade bilar till ett förmånligt pris och i välunderhållna skick hos oss på Al-B. Vi strävar efter att erbjuda våra kunder de mest attraktiva priserna genom att säkerställa att våra fordon är i utmärkt skick.”
Trots att jag vill reklamera vägrar säljaren ta ansvar eller svara sakligt.
Företaget/personen agerar utan transparens och säljer fordon i vad som tycks vara näringsverksamhet, men utan att följa regler eller ge köparskydd.
Tillägger att dom uppträder otrevligt vid kontakt med dom angående alla fel som upptäckts 1 vecka efter köp.
🛑 Rekommenderar starkt att undvika denna säljare
Hänvisar vidare till Car.info.se, Google reviews för FLER klagomål: