För några veckor sedan tvingades vi åka in akut med vår hund för ett kejsarsnitt sent på kvällen, och Ulricehamns Djurvårdcentral var den närmaste tillgängliga kliniken. Hade vi vetat vilket oprofessionellt, otrevligt och nedlåtande bemötande vi skulle få av veterinären i jour, Hanna Claesson, hade vi hellre fortsatt till Göteborg.
Vi var naturligtvis oroliga för vår hund och ställde flera frågor, men veterinärens ton var avvisande och hånfull, som om vi var dumma som ens frågade. Vid ett tillfälle sa hon rakt ut att “vissa... har inte råd att betala för det här”, och när vi frågade vad som händer då svarade hon kallt: “de avlivas.”
När valpen föddes märkte vi att benen såg lite konstiga ut och frågade om det, eftersom vi aldrig haft en kull tidigare. Veterinären sa att hon hade sett det många gånger men att “de kan bli så, eller inte.” När vi frågade om det kunde hjälpa eller skada att försiktigt röra på benen svarade hon bara: “Jag vet inte.” Den bristen på engagemang och professionalism var chockerande.
Under hela besöket verkade veterinären irriterad och stressad och upprepade flera gånger att hon “måste jobba imorgon”, som om vårt akuta fall störde henne. Vi förstår att det var sent, men just då behöver man som djurägare empati och lugn – inte irritation.
Dessutom gav hon vår hund för mycket medicin, vilket ledde till en reaktion som hon sedan fick lugna ner. Hon fick ta in hunden i ett annat rum och göra om momentet eftersom något inte hade gjorts rätt första gången. Det verkade till och med som om hon skyllde på hunden för reaktionen, vilket kändes helt fel. Tack och lov har vår hund återhämtat sig och valpen mår bra, men det är inte veterinärens förtjänst.
Jag vill däremot nämna att hennes assistent var väldigt trevlig och bemötte oss på ett vänligt och respektfullt sätt, vilket vi verkligen uppskattade mitt i allt detta.
Den här upplevelsen fick oss att känna oss både kränkta och helt svikna. Vid akuta situationer krävs lugn, kompetens och empati – egenskaper som helt saknades hos veterinären den här natten. Jag avråder starkt från att söka vård här om det finns något annat alternativ.