**VARNING: Köp för fan inte elektronik från Elgiganten om du förväntar dig hjälp när något går fel.**
Jag brukar inte skriva långa recensioner, men efter min erfarenhet med Elgiganten känner jag att jag måste göra det här. Det här är utan tvekan en av de sämsta kundserviceupplevelserna jag någonsin haft.
Och jag vill vara tydlig från början:
**Det här handlar inte om att en skärm hade en död pixel. Elektronik kan gå sönder. Sånt händer.**
Det jag reagerar på är hur fullständigt jävla värdelöst Elgiganten har hanterat... situationen.
### Allt började med en skärm
Jag köpte en MSI-skärm på Elgigantens outlet under Black Friday för cirka 2 600 kr. Ny kostade modellen ungefär 5 500 kr.
Anledningen till att jag köpte den var att den stod som **”nyskick”** och dessutom uppgavs vara kontrollerad av deras tekniker.
Jag köpte alltså inte en skärm som stod som defekt, skadad eller ej testad. Jag förväntade mig en produkt som faktiskt var i nyskick.
Efter några månader började jag använda skärmen ordentligt och upptäckte en liten prick. Jag trodde först att det var smuts, men efter tester stod det klart att det var en död pixel.
Fine.
Jag reklamerar den.
### Och här börjar cirkusen
Jag lämnar in skärmen och får höra att den ska skickas till MSI för bedömning.
Sedan väntar jag.
**Fyra veckor. Nästan en hel jävla månad.**
När jag till slut får tillbaka den får jag beskedet:
> ”MSI godkänner inte den här pixeln.”
Okej.
Men jag får ingen riktig genomgång, ingen ordentlig förklaring och framför allt ingen lösning.
Jag hade alltså köpt en skärm som marknadsförts som **nyskick och kontrollerad**, väntat en månad och fick sedan tillbaka exakt samma skärm.
### Då börjar jag läsa på
Jag ville inte använda öppet köp. Jag ville **reklamera produkten** eftersom jag ansåg att den inte motsvarade beskrivningen jag köpte den under.
Det är en jävla skillnad mellan:
”Jag har ångrat mig och vill lämna tillbaka skärmen.”
och:
”Jag har köpt en produkt som marknadsfördes som nyskick och som uppgavs vara kontrollerad, men den har ett fel som inte framgick.”
Jag går tillbaka till butiken och förklarar situationen igen.
Vad får jag höra?
**”Det är 14 dagars öppet köp.”**
Jag förklarar ännu en gång att jag inte pratar om öppet köp utan om reklamation.
Samma svar.
Till slut får jag höra att jag kan lämna in skärmen igen och vänta ytterligare en månad.
Nej tack.
### Det är här problemet ligger
Jag köpte skärmen av **Elgiganten**, inte MSI.
MSI får ha exakt vilken pixelpolicy de vill. Det förändrar inte vad Elgiganten har marknadsfört och sålt till mig.
Det är Elgiganten som skrev **”nyskick”**.
Det är Elgiganten som uppgav att produkten var **kontrollerad**.
Då förväntar jag mig också att Elgiganten tar ansvar för sin försäljning.
Och sedan kommer frågan:
**”Hur vet vi att pixeln inte uppstod efter att du köpte skärmen?”**
Seriöst?
Ni sålde den som nyskick och sa att den var kontrollerad av tekniker.
Då undrar jag:
**Vad fan kontrollerade teknikern egentligen?**
Om pixeln fanns där när skärmen kontrollerades, varför såldes den som nyskick?
Och om den inte fanns där – var är dokumentationen som visar det?
Det är inte kundens uppgift att gå runt med en jävla videokamera och filma skärmen varje dag för att kunna bevisa att en pixel inte fanns där.
### Och sedan blir det ännu mer märkligt
Jag hade även kontakt med Elgiganten via mejl och fick information om att jag, beroende på situationen, kunde få en ersättningsskärm eller häva köpet om produkten inte kunde repareras.
Det låter ju rimligt.
Men i butiken?
**”Nej.”**
14 dagars öppet köp.
MSI:s pixelpolicy.
Lämna in den igen.
Samma jävla rundgång.
Så vilken information ska man egentligen lita på?
Mejlen? Personalen? Teknikern? MSI?
Ingen verkar veta.
### Min rekommendation?
**Köp inte härifrån.**
Jag hade mycket hellre lagt mina pengar hos någon av konkurrenterna, exempelvis Inet eller Komplett.
För mig är problemet inte att en elektronisk produkt hade ett fel.
Problemet är att produkten såldes som **nyskick**, uppgavs vara **kontrollerad**, jag reklamerade den, väntade ungefär en månad och fick sedan tillbaka den med beskedet att MSI:s pixelpolicy inte täckte problemet.
När jag sedan försökte ta upp reklamationen igen fick jag prata om 14 dagars öppet köp trots att jag gång på gång förklarade att det inte var det jag pratade om.
Jag hade kunnat acceptera ett nej om jag hade fått en ordentlig förklaring, professionell hantering och någon som faktiskt försökte hjälpa mig.
Men att gång på gång mötas av:
**”Det går inte.”
”14 dagar.”
”MSI säger nej.”
”Lämna in den igen.”**
...är inte kundservice.
Det är att skicka kunden runt i cirklar tills kunden förhoppningsvis tröttnar.
Jag har förlorat förtroendet för Elgiganten.
Och det är inte på grund av en jävla pixel.
**Det är på grund av hur ni behandlar kunden när något går fel.**
**Aldrig mer Elgiganten.**