Akuta störningar ignoreras och dokument undanhålls – total ansvarslöshet från Heimstaden
Jag har varit hyresgäst hos Heimstaden i Katrineholm i ett år och vill varna andra för hur detta bolag hanterar allvarliga boendemiljöproblem och hur deras kundtjänst fungerar i praktiken.
Sedan februari 2026 har jag utsatts för extrema, dokumenterade störningar efter kl. 22:00 från grannarna ovanför. Dessutom har min uteplats systematiskt nedskräpats med organiskt avfall, fimpar, plast, metallskrot och byggavfall. Jag försökte artigt... och sakligt förklara min situation för både grannarna och hyresvärden (Heimstaden).
När jag inte fick något som helst gehör tvingades jag vända mig till kommunens Miljö- och samhällsbyggnadsnämnd. Deras "utredning" genomfördes på två dagar och min anmälan avslogs. Heimstaden gav mig ett officiellt svar på mitt klagomål först efter tre månaders väntan – och då enbart med hänvisning till nämndens beslut.
Störningarna och nedskräpningen upphörde inte. Vid mina fortsatta anmälningar motiverade Heimstadens representanter sin passivitet med nämndens beslut, ett beslut som jag redan hade överklagat. Min överklagan handläggs för närvarande av Länsstyrelsen.
Bolaget drog sig inte ens för att motivera sin vägran att agera med argumentet att "den förra hyresgästen inte klagade". Den förra hyresgästen var en person med dokumenterad hörselnedsättning. Att använda en annan människas funktionsnedsättning som en ursäkt för sin egen ansvarslöshet är, enligt min mening, långt utanför gränserna för hur ett stort fastighetsbolag bör agera.
Situationen eskalerade, och jag har därför tvingats tillkalla störningsjouren/väktare över 13 gånger (under juni, juli, augusti och september). Trots att jag är en skötsam hyresgäst som följer alla regler, är Heimstadens agerande under all kritik:
Systematiskt ignorerande: Sedan den 22 juni 2026 har jag skickat över 8 formella klagomål. Jag får enbart automatiska svar om att "vi återkommer inom 48 timmar". Kundtjänst har fyra gånger under sommaren lovat att ärendet ska eskaleras och att förvaltaren ska ringa mig. Till dags dato har ingen ansvarig kontaktat mig.
Undanhållande av information: Heimstaden ignorerar konsekvent mina formella begäranden om att få ta del av kopior på väktarloggar, störningsrapporter och utredningsdokumentation som rör mitt eget ärende och min boendemiljö.
Företaget skyddar i praktiken störande hyresgäster och blundar för skötsamma hyresgästers utsatthet. Om du värdesätter trygghet, transparens och en hyresvärd som tar sitt juridiska ansvar — välj inte Heimstaden.