Denna recension gäller Mieles så kallade premiumfrysar med beteckning F 1911 Vi samt ersättningsmodellen KF 2902 Vi. Mitt råd är tydligt: Välj annan tillverkare istället för Miele. Vi köpte en hel frys och en hel kyl, där frysen hade beteckning F 1911 Vi. Problemen uppstod omgående. Kompressorn arbetade i princip konstant, vilket medförde höga ljudnivåer och en extrem värmeutveckling på den rostfria panelen längst ner där kompressorn sitter. Inledningsvis hävdade Miele att detta var normalt och att inget fel förelåg.... Efter upprepade kontakter via samtal och e-post skickade Miele till slut tekniker som försökte åtgärda felet vid ett flertal tillfällen. Trots detta överhettades skåpet och havererade. Vi fick då ett nytt skåp – med exakt samma problem. Även detta skåp överhettades och gick slutligen sönder. Vid det laget hade Miele slutat tillverka modellen och vi fick istället nya skåp med beteckning KF 2902 Vi. Eftersom vi även hade en hel kyl placerad bredvid frysen byttes även den ut, så att vi fick två nya skåp som skulle passa ihop. Tyvärr visade sig samma fel återigen – och på samma plats i köket där den tidigare frysen stått. Kompressorn går mycket ansträngt och den rostfria panelen vid kompressorn uppnår temperaturer över 50 grader. Trots detta påstod Miele nu att skåpen inte kan stå bredvid varandra, trots att de marknadsförs som side-by-side-produkter och att Miele själva säljer ett särskilt installationskit för cirka 15 000 kr för just detta ändamål. När vi föreslog att Miele skulle stå för kostnaden att bygga om köket för att möjliggöra korrekt installation, avböjde de. Istället erbjöds vi att Miele skulle köpa tillbaka skåpen för inköpspriset från fem år tillbaka – utan ränta eller någon form av kompensation, trots att priserna stigit kraftigt sedan dess. Som ytterligare krav skulle vi själva bekosta och ordna transport av skåpen, som väger cirka 150 kg styck. Om vi inte accepterade detta skulle vi heller inte få ersättning för förlorad arbetsinkomst, trots att Miele försökt reparera skåpen vid 22 tillfällen. Vi accepterade inte detta och anmälde ärendet till ARN, där vi fick ersättning för förlorad arbetsinkomst. Tyvärr kunde ARN inte pröva själva frysen, eftersom anmälan måste göras inom ett år från första reklamationen. Problemen kvarstår dock. Vi har dessutom intyg från elektriker som bekräftar att kompressorn på det nuvarande skåpet arbetar onormalt hårt och utvecklar onormal värme, vilket sannolikt kommer att leda till ytterligare haveri. Miele vägrar fortsatt att ersätta oss eller ta ansvar för nödvändiga åtgärder, inklusive kostnader för ombyggnation av köket. Ärendet ser därför ut att behöva avgöras i tingsrätten. Sammanfattningsvis: extremt dyra produkter som inte håller måttet, upprepade allvarliga tekniska fel och en kundservice som inte tar ansvar när problemen blir långvariga och kostsamma för kunden. Detta är långt ifrån den kvalitet och trygghet man förväntar sig av ett premiummärke som Miele.