Min upplevelse med WebbEss började väldigt positivt. En säljare (Noah) ringde upp, var trevlig och presenterade ett erbjudande om en "gratis" 3-månaders testperiod av Google Ads, där jag som företagare endast skulle betala direkt till Google för faktiska klick. Jag bad om att få erbjudandet på mail och vi bestämde en uppföljning dagen efter. Hittills var allt professionellt.
Men när jag, med min bakgrund som IT-ingenjör, började ställa relevanta frågor kring villkoren, visade företaget sitt sanna ansikte.
Jag ställde krav... på transparens och dataägandeskap: jag ville att kampanjen skulle sättas upp i mitt eget Google Ads-konto. Om jag betalar för klick under 3 månader för att bygga upp sökordsoptimering och historik, vill jag inte förlora allt ifall jag väljer att avsluta tjänsten.
Det visade sig att WebbEss vägrar arbeta på det sättet. Deras modell bygger på "vendor lock-in". De sätter upp all struktur i sina egna gömda underkonton. Du investerar alltså dina pengar i att träna deras algoritm, och om du slutar betala deras månadsavgift förlorar du all data och historik. Du "hyr" i praktiken bara trafik.
Det som dock fick mig att skriva detta omdöme (och blockera företaget helt) var avslutningen. När jag uttryckligen förklarade att jag inte accepterar deras modell och därmed tackade NEJ till testet, valde säljaren att ignorera detta. Istället påstod han glatt att deras modell "fungerar utmärkt" och bad mig klicka på en grön knapp med texten "Ja, jag vill testa gratis i 3 månader", med den osanna förklaringen att det "bara var för att öppna hans kalender".
Detta är ett extremt fult och bedrägligt försäljningsknep för att lura till sig ett digitalt godkännande (opt-in) från en kund som just har tackat nej.
Varning till andra småföretagare (elektriker, snickare, etc.): Kräv alltid att få äga er egen data, gå inte med på att bygga upp konton ni inte har administratörsrättigheter till, och klicka ALDRIG på knappar som säljare påstår "bara öppnar en kalender".