Så säljer du bostaden till rekordpris

Så säljer du bostaden till rekordpris

Ingen av oss vill missa möjligheten att göra en bra affär. Vi frågade fyra topprekommenderade mäklare om deras bästa tips inför en stundande bostadsförsäljning.

Det är oerhört viktigt att jobba tillsammans som säljare och mäklare Daniel Senkal

Engagemang

1 Första steget är att välja en mäklare som är engagerad och tillgänglig, som tillsammans med dig kan bestämma hur hela bostadsaffären ska gå till. Ett tips är att gå på ett par visningar som är arrangerade av den mäklare du är intresserad av för att se hur bemötandet av spekulanter faktiskt fungerar.

Tillgängligheten och engagemanget kan betyda allt i en försäljning, en trött mäklare kommer exempelvis inte visa en lägenhet en fredag kl.18, förklarar Daniel Senkal, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Täby.

Lokalkännedom

2 Ehsan Sedagati från Notar i Hammarby Sjöstad menar att en viktig del i ditt val av mäklare är att din mäklare kan din lokala marknad. En duktig mäklare vet varför jämna och ojämna nummer har olika kvadratmeterpriser på just din gata. Eller varför just port 11 alltid går dyrare än andra. Ett extra plus är om mäklaren även jobbar i andra områden och inte är bunden till enbart ditt område. Det gör att mäklaren ser möjligheten att hitta köpare från andra områden som kan betala mer för just din bostad.

Se till att välja en mäklare som själv har sålt mycket i just ditt område eller kommer från ett kontor där det finns mycket stöd för den kunskapen Ehsan Sedagati

Homestaging

Styling är A och O. Vi säljer en dröm och det är alltid de stylade bostäderna som får högst slutpris

3 Många undersökningar visar att de flesta människor som bor bra idag ändå är beredda att flytta när och om rätt objekt dyker upp. Emil Cronholm, en toppsäljande mäklare på HusmanHagberg i Enskede menar att du med hjälp av homestaging kan attrahera ännu fler spekulanter som är beredda att betala mer för bostaden.

När spekulanter letar ny bostad tittar de generellt på de tre till fem första bilderna innan de går vidare till nästa objekt, då är det smart att investera i homestaging eftersom det är lätt att bli hemmablind om du stylar lägenheten på egen hand. I vissa fall kan priset skilja hundratusentals kronor på en lägenhet som har använt homestaging jämfört med en som inte gjort det.

Långsiktiga relationer

4 Robert Ljungström på Fastighetsbyrån i Vasastan har länge förmedlat bostäder till rekordpriser. Ljungström menar att det är viktigt att jobba långsiktigt och ha kontinuerlig kontakt med både säljare och spekulanter. Många gånger har han flerårig kontakt med sina potentiella köpare och säljare där de på årliga avstämningar gemensamt ser över läget på bostadsmarknaden och i vilken fas de befinner sig just nu.

Ljungström fortsätter med att förklara att det är lätt att tro att fastighetsmäklaren endast ska finnas där veckorna kring försäljningen. Många gånger kan Ljungström hitta rätt köpare till ett objekt redan innan det finns tillgängligt för offentligheten. Eftersom han känner sina spekulanter så väl vet han vad deras drömmar är och det är då rekordnivåerna går att uppnå.

För en så stor affär som försäljning av bostad kan man inte låta tillfälligheter som “timing” vara avgörande. Robert Ljungström

Planering

5 Är det bäst att sälja eller köpa först? Detta varierar från fall till fall men alla de tillfrågade mäklarna är slående överens om att det är bra att planera sin flytt i god tid. Fråga din mäklare hur lång tid spekulanterna i ditt område generellt behöver mellan kontrakt och tillträde, det kan variera mycket beroende på vilket område försäljningen sker i.

Tänk på att jobba tillsammans med din mäklare för att processen ska flyta på felfritt och för att du ska få ut ett så bra pris som möjligt. Bli inte heller dumsnål genom välja den billigaste mäklaren, det finns en anledning till att de är billiga. Antingen har de för lite att göra, eller så måste de sälja fler lägenheter för att hålla sin budget, menar Emil Cronholm.

Tur är inget jag vill jobba med, varje försäljning kräver noggranna förberedelser som skräddarsys utefter varje säljares behov Robert Ljungström

I artikeln

Robert Ljungström

Robert Ljungström

4.8 / 5 — 366 recos
Ehsan Sedagati

Ehsan Sedagati

4.8 / 5 — 253 recos
Daniel Senkal

Daniel Senkal

4.8 / 5 — 121 recos